Merklappen en letterdoeken in Mienskipshús te Metslawier

Stichting Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier komt, na de succesvolle en drukbezochte quiltexpositie van vorig jaar, wederom met een expositie in het kader van het handwerken.
De expositie is van 7 april t/m 3 juni elke zaterdag en zondag van 13:30-17:00 uur gratis te bezoeken, behalve tijdens concerten zie hiervoor de website www.doarpstsjerke-metslawier.nl Vrije gift is welkom en komt ten goede aan de restauratie van het orgel.

Aukje de Boer-Holwerda uit Twello en afkomstig uit Niawier, houdt zich al sinds 1975 bezig met borduren. Al jaren verzamelt zij oude merk-, letter-, stop- en oefenlappen en oud naaigerei. Sommige exemplaren zijn meer dan 150 jaar oud. Een bijzonder onderdeel van de verzameling zijn de zogenaamde schoollapjes, op school gemaakte werkstukken van jonge meisjes, traditioneel in rood borduurgaren geborduurd.
Daarnaast maakt zij merklappen naar eigen ontwerp en gebruikt haar eigen kleuren steeds weer. De merklappen zijn ingelijst in oude lijsten en ze heeft er inmiddels meer dan honderd.
Over de tentoonstelling zegt zij: ‘Dat nu mijn merklappen in de kerk van mijn geboortegrond mogen hangen vind ik een hele eer. Ik hoop dan ook dat de belangstellenden van de expositie net zo van mijn merklappen en letterdoeken zullen genieten als ik zelf elke dag doe.
Uitleg en speciale dagen
In het openingsweekend op 7 en 8 april en op 5, 6 en 26 mei is mevrouw De Boer op de tentoonstelling aanwezig om uitleg over de collectie te geven. In het weekend van 5 en 6 mei wordt er speciale aandacht gegeven aan pronkrollen, meterslange borduurwerken waar de maakster een proeve van bekwaamheid op aflegde door zoveel mogelijk verschillende borduurtechnieken erin te verwerken.

Op 26 mei is er een speciale Randje-per-week-dag in de Rehoboth Kerk, Balthasar Bekkerstjitte 27 in Metslawier. Dit is in samenwerking met atelier Soed Idee uit Vaassen. Je bent deze dag welkom van 10.30 – 15.00 uur om andere Randjes borduursters te ontmoeten, elkaars werk te bewonderen, samen te borduren en natuurlijk om de tentoonstelling van Aukje te bekijken (de locaties liggen 300 meter bij elkaar vandaan). Ook neemt Simone de Jong een deel van haar winkeltje mee, zodat er ook nog geshopt kan worden. Randje-per-Week heeft deelnemers vanuit de hele wereld. Wij verwachten zo’n 150 leden in Metslawier.
De entree voor deze dag bedraagt € 5,00. Hiervoor krijg u een kop koffie of thee met koek en een gezellige dag. Neem zelf een broodje mee. Tegen betaling zijn er bij het kosters echtpaar eventueel nog andere drankjes te verkrijgen. Aanmelden voor deze dag kan via de website van Simone de Jong. www.soedidee.nl/Randjesdag-26-mei-2018