Reisverslag Roemenie 10-05 t/m 16-05-2010


Door een grote groep vrijwilligers is op zaterdagmorgen 8 mei in de loods van de fam. Kramer de trailer geladen met de hulpgoederen. Bij het ophalen van de auto uit Heerhugowaard werden eerst 4 pallets babyvoeding en 30 dozen chips geladen, die wij aangeboden kregen van stichting “Promotie” uit Heerhugowaard. Veel jonge gezinnen met kinderen kunnen wij hier blij mee maken. Deze zullen verdeeld worden over beide dorpen in Roemenië. De trailer was helemaal tot het dak toe volgeladen met hulpgoederen.

Zondagnacht om 12 uur vertrokken Sijbe Postma en Meindert Castelein richting Roemenië. Er werd regelmatig om de 2 á 3 uur gewisseld van bestuurdersplaats. Na een vlotte reis zonder files kwamen wij om 19.30 uur op de Oostenrijkse-Hongaarse grens aan, en hadden deze eerste dag totaal 1347 km gereden. Dinsdagmorgen vertrokken wij weer vroeg om 05.00 uur en kwamen om 20.30 uur na 703 km in Apoldu de Sus aan. Boukje Prins en Arend Warmels stonden ons in de hoofdstraat al op te wachten, en we werden door hen hartelijk welkom geheten. Na het parkeren van de auto werden we ook welkom geheten door mama Veorica Dragoi en haar familie, die ons verder uitnodigde om te komen eten. Wij besloten ook deze nacht weer in de vrachtauto te slapen, mochten er mensen zijn die proberen de trailer open te breken, wij dit waarschijnlijk dan eerder zullen vernemen.

Woensdagmorgen om 06.00 uur ging de wekker af, en hadden Boukje Prins en Arend een lekker ontbijt klaar staan. Hierna reden wij 150 meter verder waar de nieuwe kerk gebouwd is. De vrijwilligers stonden hier al te wachten om ons te helpen bij het lossen. Op de voorkant van de nieuwe kerk hingen posters met de volgende tekst: WELKOM FUNDATIA “ROEMENIË” METSLAWIER EN REGIO, FRISLAND, OLANDA met er onder een groot logo van een Friese vlag. Eerst werd de nieuwe kerk bewonderd die Boukje Prins en Arend hier gerealiseerd hadden. De buitenkant moet nog gestukadoord worden, maar binnen zag het er allemaal prachtig mooi uit. Na het maken van foto’s konden wij beginnen met het lossen.

Als verrassing hadden we 33 prachtige mooie stoelen gekocht en mee genomen voor de nieuwe kerk (zie foto). Deze stoelen zijn spontaan door vier families gefinancierd. De goederen werden in de kerk opgeslagen en de volgende dagen van hier uit verdeeld. Boukje Prins en Arend hadden stencils gemaakt waarop hun naam stond vermeld, en wanneer en welk tijdstip zij werden uitgenodigd. Zij mochten per familie een zak kleding uitzoeken, en kregen hiervoor één uur de tijd. Dit was voor Boukje Prins en Arend met de vrijwilligers nog een hele organisatie om het in goede banen te lijden. De hele week verder hadden zij hier werk mee, en moesten vaak als politieman optreden. Wij als bestuur zijn hen dankbaar dat zij de verdeling van de goederen voor hen rekening hebben genomen.

Om 10.45 uur vertrokken wij uit Apoldu de Sus en kwamen om 17.00 uur in Buza aan. Dit was maar 231 km maar hebben hier meer als 06.00 uur over gedaan, zo slecht was de weg er naar toe. Hier aan gekomen stond ds. András Penték ons al op te wachten en werden ook weer hartelijk welkom geheten. Na wat drinken zijn we snel gaan lossen, want het is s‘avonds vroeg donker in Roemenië. Een grote groep vrijwilligers waarvan vele bekenden kwamen ons hierbij helpen. De school directrice en de pastor van de Russisch orthodoxe kerk kwamen ons ook welkom heten, en waren blij ons weer te zien. De helft van de goederen en spullen voor de school werden tijdens het lossen apart gezet. Deze werden later met een schoolbusje naar school gebracht, en met paard en wagen (zie foto) naar de andere gemeente.

Wij hoefden hierbij niet te helpen en konden ons gaan douchen. Onder het eten vertelde hij ons het heugelijke nieuws, dat zijn vriendin en hij van plan zijn om op 16 oktober te trouwen, en ons hierbij uitnodigde. Dit was een echt een verrassing en zullen proberen om hierbij aanwezig te zijn. Verder vertelde hij dat zijn salaris bestond uit: gemeente en staat elk € 150,00 dus totaal € 300,00 p.m. In verband met de recessie in Roemenië die hier erg hard aankomt, is de regering van plan hem € 40,00 p.m. te korten. Hij gaf aan dat hij € 150,00 p.m. vaste onkosten heeft, en moet dan van € 110,00 in de maand rondkomen wat onmogelijk is. Er word de laatste tijd veel hout en zaagsel gestookt omdat zij gas niet meer kunnen betalen.

Donderdagmorgen om 06.00 uur vertrokken wij uit Buza na een lekker ontbijt. Na afscheid en uitgezwaaid door András en Feri de presbiter begonnen wij aan de terugreis. Zaterdagmorgen om 10.00 uur kwamen wij in Heerhugowaard aan, en konden onze privé spullen overladen in onze personenauto. Bij het inleveren van de autosleutels bedankten wij hen voor het beschikbaar stellen van de vrachtauto, en het vertrouwen hiervan. Om 12.30 uur kwamen wij na een goede reis, gelukkig gezond en wel in Metslawier aan.

Sijbe Postma
Meindert Castelein