Winterupdate 2010

Namens het bestuur wensen wij iedereen nog een goed en gezond 2010. Allereerst nog een aantal bedankjes. Wij willen de vrijwilligers bedanken voor hun grote inzet voor de mensen in Roemenië. Het afgelopen jaar hebben vele mensen ons geholpen bij het sorteren en het gereed maken van het transport. Als bestuur hopen wij het aankomende jaar ook weer een beroep te kunnen doen op een grote groep vrijwilligers. Ook een ieder die mee heeft geholpen bij het bestellen en bezorgen van de oliebollen willen wij bedanken net zoals de velen die ons steunden door middel van een gift te schenken, heel hartelijk dank hiervoor. Vorig jaar kwamen verschillende berichten bij het bestuur binnen, dat de oliebollen niet zo lekker waren. Maar deze keer waren de reacties van de dorpsgenoten gelukkig weer positief. Velen vonden de oliebollen heerlijk. Het bakken van de oliebollen van Metslawier gebeurd bij het “Actie Comité Roemenië’’ te Sint-Annaparochie. Het bakken van de oliebollen was ook te bewonderen op het SBS 6 journaal. Tijdens het weerpraatje van Piet Paulusma werd er onder andere verteld, dat Metslawier al vele jaren oliebollen besteld bij de stichting uit Sint-Annaparochie.

Zaterdagmorgen 19 december werd door de post een pakketje bezorgd bij het bestuur van “Actie Comité Roemenië”. Dit was afkomstig van de basisschool uit het Roemeense dorp Buza. Het was voor ons echt een verrassing, want wij krijgen niet zo vaak een pakketje uit Roemenië. In het pakketje zaten slingers, kerstkrans en kerstkaarten gemaakt door de kinderen van Buza. Hiermee hebben wij een raam en de vensterbank in de gereformeerde kerk kunnen versieren. Dit geheel was te bewonderen tijdens de kerstdagen.

Roemenië is het op één na armste land van Euroa. Volgens het Europese instituut voor de statistiek Eurostad is Roemenië, na Letland, het armste land van Europa. Circa 76% kan zich geen vakantie permitteren en 25% heeft onvoldoende geld voor een redelijke verwarming van het huis. Zo’n 23% van de bevolking dreigd onder de absolute armoedegrens te komen. In de dorpen zie je dat veel mensen met een nieuw huis aan het bouwen zijn (zie foto).

Het kan jaren duren voordat deze huizen zijn afgebouwd, omdat het geld tijdens de bouw vaak opraakt. Er moet dan eerst weer geld worden gespaard om bouwmaterialen te kopen voordat er weer verder kan worden gegaan met de bouw.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de lijst van mensen die overlijden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep in Roemenië. Het aantal dodelijke slachtoffers staat op 118 mensen. Het aantal besmettingen blijft toenemen en nadert inmiddels de 7000.

Op dinsdag 26 januari heeft volgens het ministerie van Gezondheid de golf van extreme koude in Oost-Europa het leven gekost aan zeker 22 Roemenen. Er werd een minimum temperatuur gemeten van -34,4 graden in de provincie Covasna. Door de barre omstandigheden waren verschillende treinen uitgevallen. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen om de energieleverantie te kunnen regelen. In Roemenië wordt de afgelopen dagen circa 10,8 miljoen euro per dag, oftewel 30% meer aardgas geconsumeerd dan normaal. Bedrijven worden mogelijk verplicht over te stappen op andere energiebronnen dan aardgas om de levering aan particulieren te waarborgen. Veel mensen in de dorpen zijn wel aangesloten op het aardgasnet, maar gebruiken geen gas, omdat zij dit niet kunnen betalen.

Volgens de Nationale Bank zijn de buitenlandse investeringen in Roemenië in november gedaald van 975 miljoen euro in 2008 naar 105 miljoen euro in 2009. Het is de sterkste daling in de afgelopen tien jaar. De terugval heeft zich met name voorgedaan in de laatste maanden van het jaar, toen de politieke crisis nagenoeg voor een investeringsstop zorgde. In de eerste 11 maanden kwamen 19.500 bouwbedrijven in betalingsproblemen en verloren zo’n 70.000 bouwvakkers hun baan.

Verder toch nog een positief bericht uit Roemenië. De Roemeense autofabrikant Dacia heeft 311.282 auto’s geproduceerd in 2009. Dat is 20,5% meer dan in 2008. Nooit eerder verkocht de fabriek zoveel auto’s. In Roemenië zelf verkocht Dacia de helft minder auto’s (42.000) dan in 2008. De groei komt dus vooral uit het buitenland. Door de relatief lage prijs van de Roemeense auto profiteert het bedrijf van de crisis. In 2010 hoopt Dacia verder te groeien, onder meer door de introductie van de ‘Duster’, een laag geprijsd 4×4 model.

We zijn met een groep vrijwilligers alweer druk aan het sorteren van de binnen gekomen goederen en kleding. Deze worden verder verpakt en gereed gemaakt voor transport. Het eerst volgende transport staat D.V. op 10 mei 2010 gepland. De goederen gingen vorig jaar naar Deda, en dit jaar naar Apoldu de Sus en Buza(zie kaart).

Zoals u weet kunt u iedere zaterdag goede en bruikbare goederen en schone kleding inleveren bij de fam. M. Meindersma Master fan loanstrjitte 9 en bij de fam. M. Castelein Master fan loanstrjitte 10. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om het zelf te brengen, dan kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden.

Verdere informatie op:www.mitselwier.nl

Groeten,
M. Castelein