Kort verslag hulptransport Roemenië op 11-05 t/m 15-05-2009

Na een jaar van inzamelen en sorteren van de binnengekomen goederen was het dan weer zover. Op vrijdagmiddag 01 mei om 13.00 uur werd met een grote groep enthousiaste vrijwilligers de gesorteerde goederen bijeen gebracht in de loods van de Fam. Kramer op de Oerslach. Eerst werden de goederen uit de boerderij van de fam. De Beer gehaald. Na het koffiedrinken werden de zolders van fam. Meindersma en fam. Castelein leeg gehaald.

De heer Sterk al jaren onze vaste notulist tijdens het opladen van de goederen. Met een lijst waarop de verschillende artikelen staan, worden de aantallen bijgehouden. Aan de hand van deze lijst word een paklijst naar de transporteur gemaild. Dit is nog altijd nodig voor een land als Roemenië, die nu ook lid is van de EU-landen. Na het verzamelen van de goederen moet opgemeten worden hoeveel er totaal is. Wij hadden voor het transport deze keer 50 m3 opgegeven, maar na het opmeten, stond er zoals gewoonlijk wel weer een paar kuub meer.

Deze keer was er weer een grote groep mensen bereid om ons te helpen bij het verzamelen en het laden van de goederen. Langs deze weg willen wij dan ook een ieder waar wij een beroep op hebben gedaan, bedanken voor het werk dat zij doen en gedaan hebben voor de mensen in Roemenië. Verder ook nog een ieder bedankt die de opslagruimten beschikbaar stellen, en het vervoer met tractor en wagen tijdens het verzamelen van de goederen.

Maandagmorgen vroeg om 0.15 uur vertrokken Sjoerd Postma en Meindert Castelein richting Roemenië, zij werden uitgezwaaid door enige familieleden. Voorbij Arnhem gingen we de grens over, waar eerst bij een toll-collect computer de maut (soort belasting) betaald moest worden om door Duitsland te mogen rijden. De kosten van een enkele reis door Duitsland is €158,-. Op de betaling hiervan word onderweg streng gecontroleerd. Om 15.00 uur waren we op de Oostenrijkse grens. Hier moet ook tol betaald worden, maar dit gebeurd doormiddel van een elektronische GO-box op het voorraam. Langs de wegen door Oostenrijk staat apparatuur die het verschuldigde bedrag automatisch van het tegoed in de GO-box afboekt. Dit is voor een enkele reis €160,-. Na een lange dag arriveerden wij om 21.00 uur op de Oostenrijkse-Hongaarse grens, waar we in de auto overnachten.

Tijdens het laden en nu weer tijdens het lossen moesten we weer de stoelen door de handen hebben. Om 11.00 uur waren de goederen gelost. Boukje Prins en Arend verbleven 14 dagen in Roemenië, om de mensen hier te helpen bij het verdelen van de goederen. Zij hadden hiervoor nog 5 dagen tijd beschikbaar. Het was een grote klus om de goederen op de juiste plaats te krijgen en zo eerlijk mogelijk te verdelen (een verslag van deze verdeling komt in een volgende Aktief). Voor wij afscheid namen werd er nog een foto gemaakt met de tekst boven ons op papier met de woorden: “METSLAWIER EN OMSTREKEN BEDANKT”.

Wij moesten weer verder naar het volgende losadres, een klein dorpje achter Rhegin. Na telefonisch contact werden wij door een aantal mensen van hen opgewacht. Één van ons moest eerst met een klein busje naar het losadres om te kijken of dit met de vrachtauto bereikbaar was. Dit was geen probleem, alleen de smalle weg er naar toe was erg slecht. De 200 stoelen, aanrecht en keukenkastjes werden overgeladen in twee kleine busjes, welke meerdere keren moesten rijden. Ons laatste adres was in Nepos een klein dorp achter Bistrita. Dit was bij een nieuw huis dat bijna gereed was. Hier heeft een dokter en een tandarts een gezamenlijke praktijk. Hier werd de tandartsstoel met toebehoren (lampen, aanrecht met kastjes en vloerbedekking) gelost. Mensen uit Ureterp waren met het vliegtuig een paar dagen eerder hier na toegekomen om een contract met de tandarts bij de notaris af te sluiten. In dat contract staat dat hij voor deze schenking de kinderen van de Romas familie (zigeuners) gratis moet behandelen. Woensdagavond om 18.00 uur waren alle goederen gelost, en konden wij aan de terugweg beginnen. We hebben nog gereden tot 23.30 uur en waren toen ongeveer nog 2 uur verwijderd van de Roemeense grens. Donderdagmorgen om 8.30 uur zijn we weer vertrokken. Vrijdagnacht om 01.30 uur kwamen wij in Heerhugowaard aan waar we zijn overgestapt in onze luxe auto. Om 03.00 uur kwamen wij na een goede reis, en lange dagen gelukkig weer gezond en wel in Metslawier aan.

Meindert Castelein